Mjölk: Hur viktigt är det egentligen?

Du kanske någon gång har undrat när du varit utomlands varför man inte kan få mjölk till maten eller varför den smakar så otroligt illa utomlands? 1. De dricker inte mjölk. 2. Det är oftast getmjölk som serveras, om det överhuvudtaget finns alls. Visste du att vi i norden dricker mest mjölk i hela världen? Nå, nu kanske du fått svar på dina ovanstående frågor, men mjölk är det nödvändigt eller helt enkelt bara gott?
 
Mjölk ska egentligen bara drickas utav barn, alltså de människor som växer eftersom att mjölk innehåller näringsämnen som är bra för skelettet. Man brukar också få höra att vuxna inte behöver dricka mjölk alls, vilket på svenskmjolk.se anser som icke sant (men de kanske bara är ett säljningsknep? om någon vet, kommentera då!) Men att vi i norden dricker så mycket är inte bra då allt fler blir laktosintoleranta idag.
 
Varför jag själv valde bort mjölk är en enkel fråga att besvara. Jag själv har druckit mjölk i hela mitt liv, det är praktiskt taget det bästa jag vet och någonting som jag drack varje dag, jag kunde dricka ett helt mjölkpaket, själv per dag! Men vet ni hur mycket kalorier mellanmjölk innehåller egentligen? 45 kcal per dl! Det innebär att du hade istället kunnat äta en riskaka och bli mättare, om man dessutom drack så mycket som jag, d.v.s 1 liter, 450 kcal. Det kan vara en hel måltid, nästan, beroende på ditt energiintag. Dessutom är det väldigt fattigt på protein (som man behöver om man vill bygga muskler) 3,5g/100g (jämför med tonfisk som innehåller 18g/100g) Det är helt enkelt inte värt det ansåg jag. Så nu dricker jag nästan bara mjölk en gång i veckan, ett glas.

Men ni avgör själva. Är mjölk nödvändigt eller bara gott?
 
 

Kommentarer
Jennah - film, tv-spel, böcker! säger:

Jag skulle inte tippa på att det var ett försäljningsknep, litar helt enkelt på dem mer än så, tror inte de skulle vara så rakt av oärliga. Att det inte är bra för att fler blir laktosintoleranta tycker jag inte spelar någon roll. Då kan man väl lika gärna avnjuta det fram tills dess, om man inte har några andra skäl, haha :)

2014-04-22 | 07:24:15
Bloggadress: http://kulturjennah.blogg.se
emma säger:

min svärfar är mjölkbonde, o mjölken direkt ifrån kon är såååå sjukt god :D

2014-04-23 | 08:48:53
Bloggadress: http://youtu.be/mDyqZY4Mh18
Julia säger:

Det är verkligen ett uppvaknande när man inser att det är ungefär lika energirikt kalorimässigt som Coca Cola!

2014-04-23 | 12:15:13
Bloggadress: http://juliaoflund.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback